100 Latihan Soal dan Jawaban Tes Bahasa Inggris Rekrutmen BUMN 2023

Rekrutmen bersama BUMN Tahun 2023 sedang dibuka.

Terdapat beberapa tahapan tes dalam seleksi pegawai BUMN diantaranya adalah:

  • Tes Kompetensi Dasar (TKD) dan Core Values (AKHLAK)
  • Tes Bahasa Inggris
  • Tes Kompetensi Bidang (TKB), Psikotes, Wawancara dan MCU

Setelah lolos dari seleksi administrasi, akan dilanjutkan ke Tes TKD dan Core Values yang terdiri dari 154 soal dimana 100 soal untuk TKD dan 54 soal Core Values.

Pendaftaran rekrutmen BUMN akan dibuka di website resmi The Indonesian Human Capital Forum (FHCI) di alamat fhcibumn.com

Berikut ini adalah contoh soal bahasa Inggris pada seleksi BUMN yang dapat kalian pelajari sebagai referensi untuk tes bahasa Inggris pada seleksi pegawai BUMN Tahun 2023. Selamat belajar!

1. School principals … at schools

A. isworking
B. Work
C. Going To Work
D. May be Working
E. To Working

Jawaban: B. Work

Read this Text carefully for question 2-4!

In Montana and Wyoming a cowboy’s life is harder in the winter than in other seasons. During the spring and fail round-ups, a cowboy works long hours.

The weather is good, however, and he enjoys being out of doors. The sun shines almost every day, and it rarely rains.

During July and August there is little work for a cowboy and he can spend much of his time at rodeos, his favorite from of recreation.

In the winter, as in the spring and fail, cowboy also has a lot to do, but the severe weather makes his work very difficult. He often works in extreme cold and wind.

Even when the weather is bad, he rides his horse continuously, watching over his stock and taking care of the weak animals that cannot stand the wind and cold.

2. What is the topic of paragraph ?

A. How to care of animals in winter
B. Spring and fail seasons in Montana
C. The life of cowboy throughout the year
D. Winter, an extreme season in Montana
E. Rodeos a cowboyJawaban:s recreation
Kunci Jawaban: C. The life of cowboy throughout the year

3. With which of the following sentences should the paragraph end ?

A. Therefore, cowboys are usually considered very strong
B. Thus, throughout the year cowboy work hard but they enjoy their social life
C. To conclude, all cowboys are well trained and good at rodeos
D. ThatJawaban:s why cowboys work very hard only during the spring and fail
E. As a result of their hard work, cowboys do not socialize well
Kunci Jawaban: B. Thus, throughout the year cowboy work hard but they enjoy their social life

4. His father insisted on … medicine, because he thinks it will enable his son to help many people.

A. He is studying
B. That he studies
C. Having studied
D. He is to study
E. his studying
Kunci Jawaban: B. That he studies

5. Who … you information about this test ?

A. have give
B. Is Given
C. Gave
D. Giving
E. Give
Kunci Jawaban: B. Is Given

6. I … the advertisement at local newspaper.

A. Reading
B. Would Reading
C. Have Reading
D. Read
E. To Read
Kunci Jawaban: D. Read

7. The great apes, a generally peaceful species … in groups

A. Would rather living
B. Would rather live
C. Would rather they live
D. Would rather lived
Kunci Jawaban: B. Would rather live

8. Little children are usually afraid of by their mother.

A. Left
B. To leave
C. Leaving
D. Been left
Kunci Jawaban: C. Leaving

9. “ When did you realize you had lost your purse “ “ When I … ,one to pay the conductor”

A. Was needing
B. Had needed
C. Have needing
D. Am needing
KunciJawaban: B. Had needed

10. The increase in the sales of new cars ……. Expected to make traffic jams worse.

A. Is
B. Are
C. Be
D. Being
Kunci Jawaban: A. Is

11. The way professor Mattis teaches English not only keeps the student’ interest…….

A. And also increases their motivation
B. But also increasing their motivation
C. And he also increases their motivation
D. But also increases their motivation
Kunci Jawaban: D. But also increases their motivation

12. The thief into the room through this window because there are footprint near the door.

A. Was to get
B. My get
C. Would rather get
D. Must have got
Kunci Jawaban: D. Must have got

13. He told me a lot about the Philippines. He there for a long time.

A. Must have lived
B. Might be living
C. Ought to have lived
D. Should be living
Kunci Jawaban: A. Must have lived

14. ‘Why didn’t Didi wan to go home?’ ‘ His mother …… him for causing the car accident’

A. would blame
B. has blamed
C. is blaming
D. had blamed
Kunci Jawaban: D. had blamed

15. Your son will be operated on tomorrow morning. He … have a good rest tonight’ the doctor said.

A. Might
B. May
C. Can
D. Must
Kunci Jawaban: D. Must

16. A few million rupiahs, he went on a four to Europe.

A. Saved
B. Has saved
C. He has saved
D. Having saved
Kunci Jawaban: D. Having saved

17. The fact that he was put into prison for something that he had not done made his wife…

A. Cry
B. To be crying
C. Cried
D. To cry
Kunci Jawaban: A. Cry

18. ‘Andi, will you slose the windows, please. I’m busy right now’. I’m busy my self, but I ………anyhow.

A. Will close them
B. Will have to close them
C. Will have them closed
D. Will ask you to close them
Kunci Jawaban: C. Will have them closed

19. We are going on a long trip, so we must…

A. Have checked the car
B. Have had the car checked
C. To have the car checked
D. Have the car checked
Kunci Jawaban: D. Have the car checked

20. Having given the prescription to the patient…

A. The medicine was taken regularly by the patient
B. The doctor told the patient to take the medicine regularly
C. The medicine had to be taken regularly by the patient
D. The patient was told to take the medicine regularly
Kunci Jawaban: B. The doctor told the patient to take the medicine regularly

21. … Miss Clara nor Mr Elang will attend the annual workshop next Monday

a. Neither
b. Either
c. Both
d. Not only
Jawaban: A

22. …, the Alpaca is Smaller than the llama and ordinarily is not used as a beast of burden.

a. A sure-footed animal
b. That sure-footed animal
c. It is a sure-footed animal
d. A sure-footed animal that
Jawaban: A

23. Mom: “When did you realize you had lost your purse?“
Me: “When I … ,one to pay the conductor”

a. Was needing
b. Had needed
c. Have needing
d. Am needing
Jawaban: B

24. She: ‘Why didn’t Didi want to go home?’
Me: “His mother …… him for causing the car accident.”

a. would blame
b. has blamed
c. is blaming
d. had blamed
Jawaban: D

25. Don’t persuade Joan‟s husband to buy her a ring, he is rather … over money matters.

a. Jealous
b. Mean
c. Selfish
d. Greedy
Jawaban: B

26. I would have gone to your party last night if … time.

a. Had
b. Would had
c. Had had
d. Have
Jawaban: A

27. Education in Indonesia is the ….. of school, government and society.

a. responsible
b. responsive
c. responsibly
d. responsibility
Jawaban: D

28. Rina: “Andi, will you close the windows? please. I’m busy right now.”
Andi: “I’m busy my self, but I ………anyhow.”

a. Will close them
b. Will have to close them
c. Will have them closed
d. Will ask you to close them
Jawaban: C

29. The term “support staff” is often used to describe employees that perform lower-level task but also

are providing essential administrative duties for executive-level managers.
a. that perform lower-level tasks but also are providing
b. performing lower-level tasks but also providing
c. who perform lower-level tasks, but also providing
d. that performs lower-level task but also provide
e. who perform lower-level tasks but also provide
Jawaban: E

30. We had to wait a long time to get these books back, …?

a. Don’t we
b. Couldn’t we
c. Didn’t we
d. Shouldn’t we
Jawaban: C

31. ‘The term “support staff” is often used to describe employees that perform lower-level task but also are providing essential administrative duties for executive-level managers.

a. that perform lower-level tasks but also are providing
b. performing lower-level tasks but also providing
c. who perform lower-level tasks, but also providing
d. that performs lower-level task but also provide
e. who perform lower-level tasks but also provide
Jawaban: E

32. Your son will be operated on tomorrow morning. He … have a good rest tonight’ the doctor said.

A. Might
B. May
C. Can
D. Must
Jawaban: D

33. Education in Indonesia is the ….. of school, goverment and society.

a. responsible
b. responsive
c. responsibly
d. responsibility
Jawaban: D

34. I am still waiting …. For an interview

A. To be called
B. Be called
C. Be calling
D. To call
Jawaban: A

35. The original manuscript to the play is on display in the museum.

A. Written by hand
B. Writing hand
C. Hand written
D. Hand writing
Jawaban: D

36. We were planning to open a new office in Surabaya,……… the economic crisis forced us to postpone it

A. And
B. Or
C. So
D. But
Jawaban: D

37. You should get someone to … the house before you  decide to buy it.

A. Asses
B. Appraise
C. Estimate
D. Evaluate
Jawaban: B

38. Can you be more …?

A. Precise
B. Exact
C. Thorough
D. Correct
Jawaban: C

39. The economist say there is a … in the standard of living nowadays.

A. Collapse
B. Ruination
C. Deterioration
D. Destruction
Jawaban: A

40. The manager was very worried because his production figures were …

A. Falling off
B. Falling out
C. Falling over
D. Falling through
Jawaban: A

41. It was very difficult to park the car in Pondok Indah Mall as there were not any …  parking spaces.

A. Vacant
B. Blank
C. Uninhabited
D. Bare
Jawaban: A

42. If I were you I would put that meat in the refrigerator or it will … in this hot weather.

A. Go off
B. Go over
C. Go by
D. Go on
Jawaban: A

43. The workers were … in their demand for better conditions.

A. Joined
B. Combined
C. United
D. Attached
Jawaban: C

44. He went to the bank to … some money.

A. Pay out
B. Pay with
C. Pay for
D. Pay in
Jawaban: A

45. The two sisters are so … each other.

A. Different
B. Dissimilar
C. Unlike
D. Varied
Jawaban: C

46. You are already grown up so you should be able to … between good and bad.

A. Differentiate
B. Discriminate
C. Distinguish
D. Verify
Jawaban: C

The text below has incomplete sentences. Choose the one word or phrase from each number that best completes the sentences.

A common way of gaining knowledge is through experience, which relies on trial‐and‐error learning. One of the authors is reminded of a time when he (47) … an Old Order Amish farmer while their two 5‐year‐old sons played with a small snapping turtle.

As the Amish boy held the turtle in one hand he would reach out with the other and tap the turtle’s beak with his index finger, jerking it away as the animal (48) … in the air. Several times, the farmer interrupted his conversation to warn his son that if he continued (49) … the turtle, he would be sorry.

Suddenly, the boy (50) …  and dropped the turtle to the ground. As the father retrieved a handkerchief from his pocket and attended to the young boy’s bleeding finger, the man looked into his son’s eyes and said in German (51) … into “Maybe the turtle has taught you what your father could not.”

The author could not help but feel that his son, who stood in horror (52) … his Amish friend’s bleeding finger, had also learned something from the experience.

An old adage (53) …  , “experience is the best teacher.” If our knowledge is (54) …  , however, then it is limited indeed, for experience is the best teacher only if we cannot also find other paths to knowledge. Because experience is very (55) …  of gaining knowledge, it is influenced by our social and cultural backgrounds.

(56) …  is punctuated by diversity as people of different racial, ethnic, gender, and socioeconomic backgrounds not only experience vastly different things in life, but, more importantly, often interpret similar experiences quite differently.

47. A. Had interviewed
B. Is interviewed
C. Was interviewed
D. Was interviewing
Jawaban: D

48. A. Harmless snap
B. Snapped harmlessly
C. Snapping harmlessly
D. Was harmlessly snapping
Jawaban: C

49. A. Tease
B. Teased
C. To tease
D. Teasing
Jawaban: D

50. A. Painful squeal
B. Squeals out in pain
C. Squealed out in pain
D. Squealing out in pain
Jawaban: C

51. A. Roughly translates
B. Is roughly translated
C. That is rough translation
D. What is roughly translated
Jawaban: D

52. A. Looked at

B. Looking at
C. Looked for
D. Looking for
Jawaban: B

53. A. Claims

B. Claimed
C. Is claimed
D. Is claiming
Jawaban: A

54. A. To limit the personal experiences

B. Limiting personal experiences
C. Limited to personal experiences
D. Experiencing personal limitation
Jawaban: C

55. A. Personal and an individual way

B. Personality and individuality of way
C. Personal way and individualistic
D. Personal and individualistic way
Jawaban: E

56. A. Experiential knowledge

B. Experiencing knowledge
C. Experience of knowledge
D. Knowledge experience

57. Naimah walked along the corridor and came face to … with her boss.

A. Face
B. Eye
C. Front
D. Head
Jawaban: A

58. I would rather not … Mary until I am absolutely sure that she is trustworthy.

A. Rely in
B. Rely on
C. Count for
D. Count of
Jawaban: B

59. I approached his house … because of the vicious dog.

A. Hastily
B. Precisely
C. Cautiously
D. Deliberately
Jawaban: C

60. When you are able to understand or share the feelings or attitude of another, it means you have …

A. Condolence
B. Kindness
C. Sympathy
D. Greedy
Jawaban: C

61. Don’t persuade Joan‟s husband to buy her a ring, he is rather … over money matters.

A. Jealous
B. Mean
C. Selfish
D. Greedy
Jawaban: B

62. He was so surprised by the things happening so fast that he had a look of … on his face.

A. Astonishment
B. Amazement
C. Puzzlement
D. Excitement
Jawaban: C

63. I recommended that the organization … its by-laws as soon as possible.

A. Finished composing
B. Should finish composing
C. Finish composing
D. Finishes composing
Jawaban: A

64. Nina seems very mature for a …

A. Nineteen-year-old girl
B. Girl with nineteen years old
C. Girl of nineteen years
D. Nineteen-years-old girl
Jawaban: A

65. She went to the school by taxi. She … by bus. There is a bus driver strike today.

A. Might gone
B. Should go
C. Should have gone
D. Ought have gone
Jawaban: C

66. The street all over Jakarta are flooded. … last night.

A. It must be raining
B. There might have rain
C. It must have rained
D. There might have been raining
Jawaban: C

67. A trip to Bali should …

A. Benefit to you
B. Be well for you
C. Do you good
D. Be beneficial with you
Jawaban: B

68. Several prominent political figures involved in the scandal … before the investigating committee.

A. Will to appear
B. Are suppose to appear
C. Supposed to appear
D. Are to appear
Jawaban: B

69. You may avoid … by a motor-cycle by … on the pavement.

A. Being hit – Walking
B. Be hit – Walk
C. Hitting – Walking
D. Being hitting – Walking
Jawaban: A

70. The region is not fertile, … it is an industrial area.

A. Nevertheless
B. Since
C. Because
D. As
Jawaban: D

71. We went to the painting exhibition … the rain.

A. Because
B. Although
C. In spite of
D. Despite of
Jawaban: D

72. Since it is already very late, we …

A. Had better leaving
B. Ought to have leave
C. Should take a tour
D. Might as well leave
Jawaban: A

73. I counted twenty students at …, the others were all members of the teaching staff.

A. The least
B. The most
C. The fewest
D. The more
Jawaban: A

74. We had to wait a long time to get these books back, …?

A. Don’t we
B. Couldn’t we
C. Didn’t we
D. Shouldn’t we
Jawaban: C

76. I will watch Ghost Stories on metro TV as soon as I … my typing.

A. Have finished
B. Finish
C. Am finishing
D. Finished
Jawaban: B

78. Do you know …?

A. What time the movie starts
B. What time starts the movie
C. What time does the movie start
D. The movie start what time
Jawaban: A

79. I said that I would rather not … it right now.

A. Discussing
B. To discuss
C. Discuss
D. Discussion
Jawaban: C

80. She … on airplane many times.

A. Flight
B. Has flown
C. Is flying
D. Fly
Jawaban: B

81. I would have gone to your party last night if … time.

A. Had
B. Would had
C. Had had
D. Have
Jawaban: A

82. The new innovations at the world’s fair were fascinating. Which word of the above sentence makes

it incorrect?
A. The
B. New
C. At
D. Were
Jawaban: C

83. Since the road is wet this morning, … last night.

A. It must rain
B. It must be raining
C. It must have rained
D. It must have been rain
Jawaban: C

84. I … the advertisement at local newspaper.

A. Reading
B. Would Reading
C. Have Reading
D. Read
E. To Read
jawaban: D

85. Your son will be operated on tomorrow morning. He … have a good rest tonight’ the doctor said.

1. I … the advertisement at local newspaper.
A. Reading
B. Would Reading
C. Have Reading
D. Read
E. To Read
jawaban: D

86. Your son will be operated on tomorrow morning. He … have a good rest tonight’ the doctor said.

A. Indifference
B. Deliberation
C. Consternation
D. Ambivalence
jawaban: E

87. The great apes, a generally peaceful species … in groups

A. Would rather living
B. Would rather live
C. Would rather lived
D. Would rather they live
jawaban: B

88. Andika, will you slose the windows, please. I’m busy right now’. I’m busy my self, but I ………anyhow.

A. Will close them
B. Will have to close them
C. Will have them closed
D. Will ask you to close them
jawaban : C

89. The passengers of the Aagle Airways……. their flight schedule several times.

A. Look over
B. Look into
C. Look out
D. Look after
jawaban: A.

90. Your son will be operated on tomorrow morning. He … have a good rest tonight’ the doctor said.

A. Might
B. May
C. Can
D. Must
Jawaban: D

91. … Miss Clara nor Mr Elang will attend the annual workshop next Monday

a. Neither
b. Either
c. Both
d. Not only
Jawaban: A

92. …, the Alpaca is Smaller than the llama and ordinarily is not used as a beast of burden.

a. A sure-footed animal
b. That sure-footed animal
c. It is a sure-footed animal
d. A sure-footed animal that
Jawaban: A

93. Don’t persuade Joan‟s husband to buy her a ring, he is rather … over money matters.

a. Jealous
b. Mean
c. Selfish
d. Greedy
Jawaban: B

94. I would have gone to your party last night if … time.

a. Had
b. Would had
c. Had had
d. Have
Jawaban; A

95. Education in Indonesia is the ….. of school, government and society.

a. responsible
b. responsive
c. responsibly
d. responsibility
Jawaban: D

96. “ When did you realize you had lost your purse “ “ When I … ,one to pay the conductor”

A. Was needing
B. Had needed
C. Have needing
D. Am needing
Jawaban: B

97. Your son will be operated on tomorrow morning. He … have a good rest tonight’ the doctor said.

A. Might
B. May
C. Can
D. Must
Jawaban: D

98. “ When did you realize you had lost your purse “ “ When I … ,one to pay the conductor”

A. Was needing
B. Had needed
C. Have needing
D. Am needing
Jawaban: B

99. ‘Why didn’t Didi wan to go home?’ ‘ His mother …… him for causing the car accident’

A. would blame
B. has blamed
C. is blaming
D. had blamed
Jawaban: D

100. ‘Why didn’t Didi wan to go home?’ ‘ His mother …… him for causing the car accident’

A. would blame
B. has blamed
C. is blaming
D. had blamed
Jawaban: D

Sumber: Dari berbagai sumber

Pelajari juga Pengertian dan Contoh Soal Silogisme TIU CPNS IPDN

Ayo kawan-kawan, bagikan informasi ini ke teman dan kerabat kamu ya 🙏

Updated: 5 Maret 2024
Lowongan kerja dan bisnis online

Immer Manalu

https://www.hipvie.com/

Penulis lepas (freelance writer) untuk topik seperti interview, cv, English lessons, SEO dan latihan psikotes online.

Related Post

Leave a Reply

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *